BataafsKwartier

De Bataven

Kort voor de jaartelling ontstond hier de nederzetting Oppidum Batavorum, de voorganger van het huidige Nijmegen. Het was bedoeld als de stad der Bataven: al leefden de Bataven zelf in de omgeving in hun villa's. In het Oppidum woonden vooral Romeinen en andere volkeren: het was vooral een marktplaats.


Re-inactment Chariovalda als kindervriend
Stichting Chariovalda



Hertogpoort was gelegen op de hoek Hertogstraat en de Van Broekhuysenstraat, waar nu naaimachinezaak Theunissen zich bevind. Deze afbeelding en meerdere treft u op de site van Novio Magus
NovioMagus.nl

Op het terrein van de vroegere St. Josephhof trof men tijdens de recente opgravingen resten van een Romeins gebouw daterend uit ongeveer 40 na Christus en daarmee het oudste stenen gebouw van Nederland.
Tijdens opgravingen in de Gerard Noodtstraat trof men resten van intensieve horeca stammend uit de Romeinse tijd.
Op het Kelfkensbos trof men allerhande vondsten die duiden op een rijk Romeins verleden. De belangrijkste vondst was wel de Godenpijler, want deze duidt er op dat er rond het jaar 0 al sprake moet zijn geweest van een stad. Deze vondst vormde ook de aanleiding voor Nijmegen om het jaar 2005 uit te roepen tot het jaar: 'Nijmegen 2000'.

Rond 80 naChr was er sprake van een Bataafse opstand, aanleiding om het Oppidum in brand te steken. De Romeinen stichten later iets verderop een nieuwe marktplaats: Novio Magus (Nieuwe Markt), het huidige Joris Ivens Plein. De stad ontwikkelde zich na verloop van tijd weer deze richting op.

De Bataven


De Bataven waren uitmuntende ruiters en vormden een elitekorps binnen het Romeins leger. De lijfwachten van alle Romeinse keizers na Julius Caesar (hij is nooit echt keizer geweest, wel alleenheerser) waren altijd Bataven. Dit vanwege het feit dat zij bekend stonden als onontkoopbaar.
Hun status in het leger was een beetje vergelijkbaar met die van de huidige commando's: volgens de overleveringen konden zij te paard een rivier oversteken, durfden zij het onvoorstelbare te bedenken en te doen, en zij waren zeer trouw.
Na de Bataafse opstand werden zij vaker in het buitenland ingezet, voornamelijk bij de Hedriatische muur: hun vrouwen bleven in dit gebied wonen: vandaar ook de naam Bataafs Kwartier.

Middeleeuwen


De stad stortte een beetje in elkaar toen de Romeinen vertrokken dit gebied werd anders bewoond. Maar het huidige Kelfkensbos en de Hertogstraat vormden belangrijke toegangswegen, toen de stad omwald werd kreeg dit gebied een meer ruraal karakter en stond ten dienst van de heersers in de Valkhofburcht.

Moderne Tijd


Na de slechting van de stadsmuren kreeg dit gebied een beetje andere karakter in de Gerard Noodstraat kwam veel kleine industrie.
Vanaf de twintigste eeuw stond er midden in de buurt de St. Josephhofschool, die in de jaren zeventig werd afgebroken. Menig Nijmegenaar heeft op deze school gezeten.
Dit gebied werd flink getroffen tijdens de geallieerde bombardementen tijdens WOII, vandaar dat de meeste bebouwing van na de oorlog is.

Meer info:
 www.chariovalda.nl
 www.noviomagus.nl

Voor meer info over Historie

Uw naam 
E-mail 
Telefoon 
Opmerkingen 
 Stuur mij een kopie 
SPAM CHECK: Schrijf a.u.b. het antwoord (in cijfers). Als dit niet gebeurt zal uw bericht ook niet verzonden worden.
zes + één =



Er is geen reactie op 'Historie'
 
Laat een reactie achter
onderwerp
reacties *
uw naam
e-mailadres
Spambeveiliging
Nederlands
English
Deutsch
Français
Voorkom spam: Klik op de banaan
 © 2024 BataafsKwartier  •  Powered by beat247