BataafsKwartier

Rijk aan groen

Het noordoostelijk deel van het Bataafs Kwartier staan twee mooie stadsparken op historische

Voetbrug in het Hunnerpark
Voetbrug in het Hunnerpark
RonaldPuma.nl i.o.v. (c) 2006 theAgenda


Beeld Petrus Canisius
Beeld Petrus Canisius
RonaldPuma.nl i.o.v. (c) 2006 theAgenda

Hunnerpark


Oorspronkelijk bestemd voor villa-park, kwam in de zomer van 1884 gereed en is genoemd naar de Hunnerberg waarop het is aangelegd. Deze 'berg' heette vroeger Hoenderberg. Vele vindplaatsen van Romeinsche oudheden in Duitschland dragen soortgelijke namen, (Hühnerberg, Hühnerstein enz.).
Het park werd door de komst van de Waalbrug in stukjes gehakt.
Op grond van het besluit van B&W d.d. 31 maart 1936 maakt het verdwenen gedeelte ten oosten van het Keizer Lodewijkplein (Keizer Traianusplein) nog altijd deel uit van het Hunnerpark.
In het park staan tal van monumeneten zoals het beeld van Petrus Canisius, een stukje Stadsmuur, de beeldengroep Vier Jaargetijden, de Voetbrug naar Belvédère, de St. Geertruidenkapel en de oude tramkiosk.

Valkhof


Het terrein waarop de Burcht stond wordt sinds lang ten onrechte het Valkhof genoemd. Het Valkhof lag naast het Hof wat tegenwoordig bekend staat als het Kelfkensbos. Hier stonden de kooien van de jachtvalken en de stallen van de Burcht. Het was een gewoonte van vele vorsten in de middeleeuwen om het dier, dat in hun wapenschild stond afgebeeld, levend te bezitten.
Het Valkhof is vooral beroemd vanwege de aparte flora. Met de Zomerfeesten en het Dag van het Levenslied is het een populair podium.
In het park staan tal van monumenten St. Nicolaaskapel, Barbarossaruïne, muurtoren, ringmuur en de voetgangersbrug over de voerweg.
 © 2024 BataafsKwartier  •  Powered by beat247